Escriu-nos! participa@canvi.cat

MOCIÓ PRESENTADA PEL GRUP MUNICIPAL DE CANVI­ – CANDIDATURA PER VILAMAJOR PER TAL DE COMMEMORAR EL 75È ANIVERSARI DE L’AFUSELLAMENT DEL PRESIDENT COMPANYS I DE TRES REGIDORS DE L’AJUNTAMENT DE SANT ANTONI DE VILAMAJOR.

Han passat 75 anys d’un dels fets més execrables de la dictadura franquista, els judicis sumaríssims. Una barbaritat que va constar de 81.966 judicis amb la total indefensió per part dels acusats, sense cap mena de garantia processal, i que en el cas de 3.358 persones, els va suposar la mort.

75 anys després, tot havent passat 40 anys de la mort del dictador, l’estat espanyol segueix negant-se a anul·lar tots aquests judicis sumaríssims, que són el més clar exemple del que mai ha de ser la justícia, i malgrat totes les evidències, segueixen les seves amargues sentències en peu.

Un d’aquests judicis sumaríssims, va condemnar a mort al President Lluís Companys, l’únic president elegit democràticament que mai ha estat condemnat a mort.

El dia 15 d’octubre de 1940 va ser assassinat pel govern franquista.

Alhora, tres veïns de Sant Antoni de Vilamajor també van ser víctimes d’aquests judicis sumaríssims, essent tots tres condemnats a mort. És el cas de, en ordre cronològic, Joan Pou Genís, assassinat el dia 2 de juliol de 1940, Antoni Illa Sala, assassinat el dia 3 de desembre del mateix any, i Esteve Riera Casanovas, assassinat el dia 14 de febrer de 1942. Tots tres varen ser ajusticiats pel simple fet d’haver estat regidors del nostre Ajuntament formant part d’un partit democràtic, i a l’hora, tots tres, ara com ara segueixen tenint la sentència en vigor, de fet, com la resta dels jutjats.

Des de CanVi creiem que no podem deixar passar aquest 75è aniversari de la mort, tant del nostre President Companys, com dels nostres regidors, sense fer un reconeixement a aquesta gent que van patir de la pitjor manera possible, amb la seva mort, la injustícia d’uns criminals que amb tota la impunitat del món, van assassinar milers de ciutadans simplement per rancúnia, per venjança.

Des de CanVi creiem que seguim en deute amb tots ells, molts dels quals, 75 anys més tard segueixen enterrats en marges de carretera per la inacció dels diferents governs espanyols, que han girat l’esquena a una gent que van donar la seva vida per la democràcia.

És per això que proposem al Ple de l’Ajuntament l’aprovació dels següents acords:

1. Commemorar i recordar el pròxim 8 de desembre en un acte públic, l’assassinat del President Companys i dels ex­regidors del nostre Ajuntament, els Srs. Joan Pou Genís, Antoni Illa Sala i Esteve Riera Casanovas.

2. Instal·lar a El Patronat com a espai emblemàtic de la història del nostre poble i estretament vinculat als nostres regidors, una placa que recordi aquests fets.

3. Nomenar en aquest mateix acte del pròxim dia 8 de desembre fills predilectes a títol pòstum de Sant Antoni als tres regidors assassinats.

4. Delegar en un regidor de CanVi a efectes merament organitzatius, la realització de l’acte del dia 8 de desembre, convenientment posat en comú amb alcaldia.

Share
%d bloggers like this: